Időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára

Időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára

 


„Emlékezzünk gróf Széchenyi Zsigmondra (1898-1967), az igaz vadászra, a világutazóra, a kiváló tollú íróra, a hazájához mindvégig hű magyarra, a választható példaképre!"

Halálának 50. évfordulójára emlékezve a Hatvani Vadászati Múzeum egy időszaki emlékkiállítás rendezésével tiszteleg a Múzeum névadója előtt.
A nagy vadász életútját gyermekkorától, könyveiből vett idézetekkel és jeles trófeákkal mutatjuk be. Életnagyságú terítékfotók segítségével bejárjuk az általa megismert négy földrészt és az őt követő világjáró vadászgeneráció tagjai saját trófeáinak bemutatásával tisztelegnek a nagy előd és példakép emléke előtt.

A Magyar Természettudományi Múzeum hathatós támogatásával számos ritkaság is bemutatkozik, többek között a kietlen Szaharát egykoron élővé varázsoló, ma már természetesen a védett vadfajok közé tartozó példányokkal. Kiemelkedik egy addax trófea, melyhez hasonlót, fajának világrekordját Széchenyi Zsigmond ejtett el egykor.
A látogató bepillantást nyer Alaszka gigantikus méretű vadfajainak trófeái közé és megcsodálhatja Afrika színes vadvilágát. Indiát látványos, ritka preparátumok képviselik, míg Európát a Kárpátok és Alpok élővilágával jelenítettük meg.

A látogató megtekinthet néhány, a második világháború bombázását nagy szerencse folytán túlélt különleges trófeát, így Széchenyi Zsigmond hét nevezetes őzagancsát, az író indiai tigris és leopárd fejtrófeáját. A tárlaton helyet kapott az emlékezetes Gemenci gímagancs is a háborút követő időszakból éppúgy, mint az utolsó afrikai vadászatán elejtett elefántbika agyarpárja.

A vadászíró páratlan és jelentős életműve hangsúlyt kap a kiállításban, a megjelent 14 művének első kiadású könyvei, valamint idegen nyelven kiadott alkotása egyaránt megtekinthetők vitrinjeinkben.

A kiállítás megálmodóját és kivitelezőjét a gyermekkorában olvasott Széchenyi könyvek, az olvasáskor átélt élmények indították el, melyet egy, a vadászíró által inspirált életút követett. Szándéka az ifjúság megnyerése és szemléletformálása a látványvilághoz kapcsolt eszmei mondanivalóval.

További információ: sajto@kiralyikastely.hu