Barokk vadászkonyha
Eleink sokkal több vadhúst fogyasztottak, mint a ma embere. Őseink a vadat kezdetben egyszerű módon, nyárson sütötték meg, de már a XV. századtól ismertek kifinomultabb elkészítési módokat is.
Az 1700-as évek közepétől lett gyakoribb az úri étkezésben is a háziállatok fogyasztása, de a vadhús feldolgozása még mindennapi gyakorlatnak számított.
A XVIII. század közepén épült kastélyban kiállításunk helyén konyha állt, noha a helyiség eredendően nem ennek épült. A barokk főúri vadászkonyha mindennapi életét eleveníti meg a korabeli bútorrekonstrukciókkal, konyhai eszközökkel berendezett tér. Kedvcsinálóként ajánljuk ezt a korabeli vadétel-receptet:
„Sült szalonka levessel
A szalonkát pácold be. Azután metéld darabokra, s pörköld meg írósvajban, tegyél bele citromlevét, fahéjat, s egy kevés tehénhús levet, forrald föl, de ne soká. Annak utána zsemlét apríts egy tálba, és töltsd rá a levet, a tálat a tűzön hagyván, ha a szalonka megsült, tedd rá."