Projekt megvalósulása

A projekt előzményei

Az Országos Magyar Vadászati Múzeum létrehozásáról és a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciójának szükségességéről szóló 1242/2011. (VII. 15.) Korm. határozat rögzítette a Kormány projekt megvalósítására vonatkozó szándékát.

A projekt előkészítésére és megvalósítására Hatvan Város Önkormányzata kizárólagos önkormányzati tulajdonban levő projekttársaságként hozta létre a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft.-t, amely a fejlesztésben érintett állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok vagyonkezelője.

A projekttársaság 2012. május 31. napján nyújtotta be az Észak-Magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai termék – és attrakciók fejlesztése” című komponenséhez (ÉMOP-2.1.1/A-12) kapcsolódó Kiemelt Projekt Felhívás alapján a „Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása – a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása” megnevezésű pályázatát. A pályázatot 2012. augusztusi ülésén a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta.

Az ÉMOP-2.1.1/A-12-k-2012-0003 azonosító számú projekt Támogatási Szerződése 2012. november 05. napján lépett hatályba, a támogatás összege 3.152.328.298,- forint, a támogatás intenzitás 100%.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztések és beszerzések 2014. március 31. napján zárultak le.

A projekt keretében megvalósult fejlesztések

A projekt keretében a Hatvan Város központjában lévő méltatlan állapotú műemléki jellegű Grassalkovich-kastély épülete és a hozzá tartozó kastélypark épületeivel együtt teljes körűen megújult és hosszútávon életképes funkciókat kapott.

A Grassalkovich-kastélyban a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként megvalósult Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Közép- és Kelet-Európa egyik legmodernebb tematikus múzeuma, melynek segítségével a vadászati, halászati és erdészeti tudományágak legfontosabb elemeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A múzeum Közép-Európa egyetlen olyan intézménye, amely nem csupán hagyományos vadászati témájú bemutatótérként működik, az intézmény feladata a természetvédelemhez, vadászathoz, horgászathoz, halászathoz kapcsolódó ismeretek és etikai normák megismertetése, amelyhez a legmodernebb interaktív eszközöket használja fel.

Az ország egyetlen országos besorolású vadászati témájú múzeumaként a kastély egyszerre látogatóbarát múzeum, oktatási központ, de emellett „kézzel fogható” élményeket, a családok és a gyermekek számára tartalmas kikapcsolódást biztosító élményközpontként is működik.

A kastélypark és a kastélyparkban található épületek felújítása és hasznosítása révén a terület részben közparkká vált, egyúttal a látogató turisták számára új élményelemek valósultak meg. A kastélyparkban kialakított tematikus vadászati élménypark (labirintus, vadászati élménytér, vadászati ügyességi játékok és kilátó), illetve a kastélypark épületeiben elérhető szolgáltatások (természettudományi és vadászati kiállítások, közművelődési és múzeumpedagógiai programok, közönségszolgálat) együttesen eredményezték a régió meglévő turisztikai adottságaival összhangban levő és azokra építő innovatív, magas színvonalú, egyedi vonzerővel bíró turisztikai termék létrejöttét.

A megvalósult fejlesztés „visszaadta” a hatvaniaknak az életük szerves részét képező kastélyt és a kastélyparkot a benne található épületekkel együtt, amelyek egyúttal nagyobb rendezvények, fogadások és konferenciák helyszíneként is szolgálják Hatvan és környéke turisztikai célú fejlődését, jótékony hatást gyakorolva a város gazdaságára.

További részletek a projekt honlapon >>>

 A projekt az ÚSZT keretében valósult meg az Európai Unió és a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatásával.