Múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Kérjük, a látogatás tervezett időpontja előtt legalább két héttel egyeztesse a múzeumpedagógus kollégákkal, a programmal kapcsolatos igényeit a következő elérhetőségeken: 06-37/541-900 vagy a vadaszati.muzeumpedagogia@gmail.com címen.

Állandó foglalkozásaink díjszabása:
Óvodásoknak: 650 Ft /fő
Iskolásoknak: 850 Ft /fő
Állandó foglalkozás esetén a múzeumi belépőjegy megváltása szükséges!
Óvodásoknak: díjmentes! (0-6 éves korig)
Iskolásoknak: 1.000 Ft /fő (csoportoknak, legalább 10 fő esetén)

A foglalkozások időtartama: óvodások esetén 30 perc, iskolások esetén pedig 45 perc.

Tematikus foglalkozásaink díjszabása:
Óvodásoknak: 650 Ft /fő
Iskolásoknak: 850 Ft /fő
Tematikus foglalkozás esetén csak abban az esetben szükséges a belépőjegy megváltása, amennyiben szeretnék megtekinteni a kiállításainkat is!
2024. első félévének tematikus foglalkozásai:

 • 2024. február 20.-22. (szerda-péntek) Pitypang Aladár névnap - állatasszisztált foglalkozás
 • 2024. március 05.-08. (kedd-péntek) Beporzók napja foglalkozás
 • 2024. március 19.-22. (kedd-péntek) Víz világnapja foglalkozás
 • 2024. május 07.-10. (kedd-péntek) Madarak és fák napja foglalkozás

Kísérő pedagógusoknak a múzeumlátogatás, illetve a foglalkozáson való részvétel díjmentes!
Amennyiben bármilyen kérdése, kérése merülne fel a látogatással, illetve kínálatunkkal kapcsolatban, keresse bizalommal munkatársainkat!


Foglalás és további információ:
E-mail: vadaszati.muzeumpedagogia@gmail.com
Telefon: 06 37 541 900

 

Mini foglalkozások  3-7 éveseknek 
Kúszva-mászva, tapintva és sok játékkal fűszerezve ismerkedünk meg az állatok életével, és segítségükkel erősítjük magunkban a bennünk is fellelhető jó tulajdonságokat.
A választható témák:

 • Nagyvadfajok Magyarországon
  A foglalkozás keretein belül bemutatjuk a gyerekeknek milyen ragadozó és növényevő állatok élnek a hazai erdőkben. Átbeszéljük mivel táplálkoznak, melyik a ragadozó- és növényevő és hogyan tudjuk felismerni őket az erdőben. Szemléltető eszközök segítségével mutatjuk be milyen trófeát hordanak és milyen bundát viselnek.
 • Apróvadfajok Magyarországon
  Múzeumunk kiváló lehetőséget biztosít a kisebb gyerekek részére is, hogy testközelből megismerhessék a Magyarországon élő ismertebb apróvadfajokat. Szemléltető tárházunk és munkatársaink szakértelemmel segítenek ebben és a foglalkozás keretén belül átbeszéljük mit is jelent az a szó, hogy apróvad.
 • Magyarország Halai
  Múzeumunk pincéjében kapott helyett a Vizes élőhelyeink és halfajaink kiállítás, amiben az őshonos és betelepített halaink kapták a főszerepet. Nagyon érdekes és izgalmas terület a gyerek számára. Bemutatjuk a régi és új halászati és horgászati eszközöket illetve beszélgetünk a vízivilágról is.

Kutyás foglalkozás - 3- 10 éveseknek
Izgalmas múzeumi programra várjuk az óvodás és kisiskolás csoportokat, ahol egy 30 perces állatasszisztált foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek. Egy igazi vadásztól láthatják milyen kapcsolat van a vadászok és a vadászkutyák között, hogyan segítik egymás munkáját. (Ezen foglalkozáson minimum 20 fő tud részt venni, a foglalkozás díja 1000 ft/fő)

Erdők ösvényein járva – 6-10 éveseknek
Izgalmas vadászkalandon keresztül ismerkedünk meg erdeink vadfajaival és követhetjük az állatok nyomait a kiállításon keresztül. Szemléltető eszközökkel segítjük a gyerekeket, kézbe vehetik az agancsokat, ismerkednek az állatok hangjával, bundájával, tollazatával illetve tanulhatnak az erdők különös életéről játék formájában.

Földünk környezet-és természetvédelme 6-10 éveseknek
A természet-és a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap a világban és a múzeumunk is csatlakozott ehhez az útirányhoz. Próbáljuk a gyerekeket tudatosan nevelni arra, hogy miként élhetünk és hogyan védhetjük a körülöttünk lévő életteret. Beszélgetünk az energiafogyasztásról, hogyan kell szelektíven gyűjteni és mit tehetünk a természetvédelemért.

Fák és terméseik- 8 -12 éveseknek
A foglalkozás bevezeti a gyerekeket, hogyan fejlődik ki a magból a növény, milyen termései vannak a fáknak, bokroknak amikkel találkozhatunk erdei túráink során. Kitérőt teszünk arra is, hogy ezeket a terméseket hol tudjuk alkalmazni a napi életünk során, melyikkel lehet gyógyítani és melyik használatos a konyhában. Megszagolunk, kézbe veszünk egy pár bemutatott termést.

Ezerarcú Kárpát-medence – 8 - 14 éveseknek
A Kárpát-medencében fellehető és az alföldi sík vidékektől, folyók ártereitől a magashegységekig vándorlunk végig, közben megismerjük az élőlények környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodási módjait. Beszélgetünk közösen, hogy milyen egyensúly tartja fenn a természet élővilágát és hogyan tudjuk óvni közösen a természetet és a benne élő állatokat.

Vuk és barátai/ Fekete István munkássága- 10 -14 éveseknek
Fekete István egyik leghíresebb és legolvasottabb ifjúsági-és állattörténet írónk. Szívvel látta az erdőt és annak lakóit. Sétát teszünk az emlékszobában, beszélgetünk az író életéről, munkásságáról. Említést teszünk Keléről a megsebesült gólyáról és Bogáncsról is aki Fekete István leghűségesebb társa volt idősebb korában.

A magyar Afrikai vadász / gróf Széchenyi Zsigmond élete - 10 -14 éveseknek
Múzeumunk névadójaként fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek közelebbről is megismerjék gróf Széchenyi Zsigmond életét és munkásságát. Híres művei mellett megcsodálhatunk egzotikus állatokat is, amiket a külföldi expedíción gyűjtött össze, bemutatva a nagyközönség számára.

Csodaszarvas nyomában -10-14 éveseknek
A csodaszarvas a hun-magyar mondakörben és a népi hagyományban ismert misztikus állat. A mondák és a legendák mindig is varázslatos erővel bírtak, elragadja a gyerekek fantáziáját. A foglalkozás során átbeszéljük a szimbólumok jelentőségét, majd a foglalkozás végén saját legendát készítünk.

Vadászati kultúra és hagyományok -10-14 éveseknek
Magyarországon is nagy hagyománya van a vadász kultúrának, ahol nagy hangsúlyt kap a vad iránti szeretet, tisztelet. Bemutatjuk, hogyan illik köszönni egy vadászat alkalmával, mit jelent a töret és hogyan készítünk egy terítéket a vadászat után. A lőkultúra alapjain belül említést teszünk a biztonság elvéről is.

Folyékony élet – 11-15 éveseknek
A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, ezért fontos, hogy felkutassuk folyó-és állóvizeink lakóit valamint megismerjük alakítóit, a halászat szerepét továbbá vizeink védelmének fontosságát. Átbeszéljük milyen hasznos vízi állatok és növények élnek még édes vizeinkben ezekről játékos és interaktív formában beszélgetünk.